lauantai 7. tammikuuta 2017

Mitä tapahtuikaan Baby Janelle?

Useimmat meistä työskentelevät todennäköisesti paikoissa, joissa työkavereiden ja kollegoiden valitseminen on vaikeaa tai täysin mahdotonta – silloin ei auta kuin yrittää tulla toimeen kaikkien kanssa niin hyvin kuin mahdollista. Elokuvia tehtäessä tilanne on toinen, sillä useimmiten sen tekoon pyritään kokoamaan mahdollisimman skismaton työryhmä, jotta lopputuloksen tavoittelu olisi mahdollisimman ongelmatonta. Poikkeuksiakin tietysti on, yhtenä kuuluisimmista Robert Aldrichin Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? (tunnetaan myös nimellä Mitä tapahtui Baby Janelle?, What Ever Happened to Baby Jane?, 1962). David Greene ohjasi aiheesta täydellisen unohdetun uusintaversion vuonna 1991.

Hollywoodin pitkän linjan näyttelijäveteraanit ja aikansa supertähdet Joan Crawford ja Bette Davis eivät todellakaan olleet sydänystäviä, vaan kuittailivat toistensa tekemisille ja elokuville aina kun mahdollisuus vain ilmeni (muutamien elokuviahistorioitsijoiden mielestä heidän vihanpitoaan on tosin liioiteltu legendan vaalimisen hyväksi). Niinpä näiden kahden uransa ehtoopuolelle astuneen näyttelijättären sijoittaminen samaan elokuvaan on erinomainen veto – etenkin kun teemoina ovat vieläpä katkeruus ja kosto.

Eletään vuotta 1917. Baby Jane Hudson on diivamainen, mutta silti rakastettu vaudevilletähti, jolla riittää valtavasti ihailijoita kaikkialla. Hänen sisarensa Blanche katsoo suosiota sivusta ja kestää ilmeenkään värähtämättä sekä siskonsa että isänsä huonon käytöksen häntä kohtaan. 18 vuotta myöhemmin kaikki on kääntynyt päälaelleen: Blanche on palvottu elokuvanäyttelijä, kun taas Janen tuotokset päätyvät yksi toisensa jälkeen studion roskakoriin. Siitä huolimatta Blanche seisoo sisarensa rinnalla ja tukee tämän pyrkimyksiä. Tilanne muuttuu dramaattisesti, kun Blanche joutuu auto-onnettomuuteen ja joutuu pyörätuoliin. Maailma unohtaa kotitaloonsa erakoituvan tähden, jolla on seuranaan vain Jane.


Jos Hollywood oli 1920-luvulla näyttänyt unelmakaupungin hyvässä valossa, kolme vuosikymmentä myöhemmin tilanne muuttui toisenlaiseksi. Billy Wilderin Auringonlaskun katu (Sunset Blvd., 1950), Vincente Minnellin Särkyneiden haaveiden kaupunki (The Bad and the Beautiful, 1952), Joseph L. Mankiewiczin Kaikki Eevasta (All About Eve, 1950) tai Paljasjalkakreivitär (The Barefoot Contessa, 1954) ja Aldrichin Filmin kulissien takana (The Big Knife, 1955) kertovat hyvin toisenlaisista viihdemaailman tarinoista. Niissä ei juurikaan nähdä onnellisia tähtiä tai vielä onnellisempia loppuja, vaan likaa, lokaa, ihmisten manipuloimista, surua ja katkeruutta. Tähän kategoriaan kuuluu myös Baby Jane.

Henry Farrellin samannimiseen romaaniin perustuvan elokuvan filmaaminen oli Aldrichin idea ja mielenkiintoista on se, että hän halusi saada Crawfordin pyytämään Davis vastanäyttelijäkseen. Kahden ikääntyneen näyttelijättären elokuvalta ei odotettu juuri mitään ja sen vuoksi elokuvan budjettikin oli vaatimaton – Crawford ja Davies suostuivat tekemään roolinsa tietyillä lipputuloprosenteilla perinteisen palkkion sijaan. Ratkaisu oli onnistunut, sillä elokuva oli suuri menestys ja keräsi erilaisia palkintoehdokkuuksia ympäri maailmaa. Crawford ja Davies saivat sen myötä vielä kerran uransa nosteeseen.

Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? on uuden ajan kauhuelokuvan merkkiteos, jossa itse kauhu syntyy ns. arkipäiväisistä tilanteista: liikuntakyvyttömyys, itsensä hallinnan kadottaminen, toisten armoilla oleminen. Kuinka saada yhteys ulkomaailmaan, kun puhelin on alakerrassa eikä pyörätuolihissiä ole? Entä ruokailu, kun kokkina on vihamielinen ja väkivaltainen sisko, joka voi myrkyttää aterian minä päivänä tahansa tai laittaa tarjottimelle mitä mieleen juolahtaa? Silmien edessä tapahtuvaa murhaakaan ei voi todistaa, koska kukaan ei tule kysymään mitään. Näin elämä jatkuu kauhun kierteessä päivästä ja kuukaudesta toiseen. Tämä kaikki silataan mustaakin mustemmalla, paikka paikoin lähes ällöttäväksi äityvällä huumorilla.

Sisarusten välisen vihanpidon ydin on heidän erilaisuudessaan. Ainoa yhteinen asia heillä on kadonnut maine ja loisto, tosin Blanche on saavuttanut uuden suosion televisioesitysten myötä. Muilta osin heidän elämänsä on täyttä vastakohtaa. Niin myös näyttelijöiden oikeassa elämässä, jotka poikkesivat toisistaan kuin yö ja päivä. MGM:n kuningattariin lukeutuneen, tähtikulttiin ja timantteihin uskoneen Crawfordin ja Warnerin epäeroottiseksi vähätellyn, työnteon nimiin vannoneen Davisin vastakohtien korostamisella saatiin valkokankaalle roimasti lisää ylimääräistä sähköisyyttä.


Elokuvan viimeisiä hetkiä on pohdittu useaan otteeseen ja monelta taholta, sillä ne antavat koko tarinalle uuden näkökannan. Ovatko Blanchen sanat kuitenkaan totta, tekevätkö ne siskoaan vuosikymmenet piinanneesta Janesta todellisen kostonhimon uhrin vai onko kyseessä vain anteeksi antavan ja Janea aina tukeneen Blanchen viimeinen yritys päästää siskonsa syyllisyydestä kaiken tapahtuneen suhteen?

Janea imartelevaa pianisti Edwin Flaggia esittävä Victor Buono on erinomainen roolissaan ja Crawford tekee loistotyötä tahollaan, mutta kenenkään ei sovi kieltää, etteikö Davis olisi tämän elokuvan suurin tähti. Omassa houreisessa mielessään comebackia suunnitteleva, viskipaukkuja siemaileva noita-akka lukeutuu Davisin uran virstanpylväisiin ja tähti tiesi sen itsekin: siksi pettymys oli valtava, kun himoittu Oscar-palkinto meni Anne Bancroftille. Pettymyksen teki kaksin verroin raskaammaksi se, että Crawford iloitsi avoimesti hänen tappiostaan.

WHAT EVER HAPPENED TO BABY JANE?, 1962 Yhdysvallat
Tuotanto: The Associates & Aldrich Company, Seven Arts Pictures, Warner Bros. Tuottaja: Robert Aldrich. Ohjaus: Robert Aldrich. Käsikirjoitus: Lukas Heller (Henry Farrellin romaanista). Kuvaus: Ernest Haller. Lavastus: William Glasgow. Leikkaus: Michael Luciano. Maskeeraus: Jack Obringer, Robert J. Schiffer, Monty Westmore. Musiikki: DeVol. Äänitys: Jack Solomon.
Näyttelijät: Bette Davies (Baby Jane Hudson), Joan Crawford (Blanche Hudson), Maidie Norman (Elvira Stitt), Victor Buono (Edwin Flagg), Marjorie Bennett (Dehlia Flagg), Julie Allred (Baby Jane lapsena), Gina Gillespie (Blanche Hudson lapsena), Ann Barton (Cora Hudson), Dave Willock (Ray Hudson), Anna Lee (rva Bates), B. D. Merrill (Liza Bates).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti