torstai 24. tammikuuta 2013

Oliver Twist


Charles Dickensin vuonna 1838 kirjoittamasta kaunokirjallisuuden klassikosta, Oliver Twististä, on vuosien saatossa tehty kolmisenkymmentä elokuvaa ja tv-tuotantoa. Vaikka monet niistä ovatkin kunnianhimoisia ja tyylikkäitä ja vaikka niitä on ollut tekemässä monet aikakausiensa suurista nimistä, on aiheen arvostetuin ja kehutuin näkemys jo yli 60 vuoden ikäinen. Kotimaassaan Englannissa vuonna 1949 parhaana kotimaisena elokuvana palkittu Oliver Twist (1948) lukeutuu edelleen suurten Dickens-filmatisointien joukkoon.

Leikkaajana äänielokuvien alkuvuosina uransa aloittanut ja toisen maailmansodan jälkeen ohjaajana kuuluisuuteen noussut David Lean muistetaan ensisijaisesti suurelokuvistaan Kwai-joen silta (The Bridge on the River Kwai, 1957), Arabian Lawrence (Lawrence of Arabia, 1962) sekä Tohtori Živago (Doctor Zhivago, 1965). Leanin spektaakkelit ovat hallinneet hänen uraansa jopa siinä määrin, että Englannissa heti sodan jälkeen tehdyt elokuvat ovat usein jääneet niiden varjoon. Täysin aiheetta, kuten Oliver Twististä voi todeta.

Leanin kuudentena ohjaustyönä valmistunut Oliver Twist kertoo samannimisestä pojasta, joka viettää elämänsä ensimmäiset vuodet orpokodissa. Pian yhdeksänvuotissyntymäpäiviensä jälkeen hänet myydään ruumisarkkutehtailijan apupojaksi. Uudessa kodissa ilmenee kuitenkin varsin pian ongelmia ja Oliver (John Howard Davies) karkaa Lontooseen. Hän ajautuu kaltevalle pinnalle, taskuvarkaiden joukkoon, jota johtaa vastenmielinen kieroilija Fagin (Alec Guinness).

Dickensin klassikko on sisällöltään niin moneen kertaan väännetty ja pureskeltu, että tarinan tai sen kertomisen tahoilla ei ole enää juuri uutta tarjottavaa. Alle kaksituntisena Leanin versio toimii napakasti, joskin nykyelokuvan tarkkoihin ihmiskuvauksiin ja hahmojen pohjustuksiin tottuneille vauhti saattaa olla liiankin hurjaa – aivan kaikkien hahmojen psykologisiin hahmotuksiin kun ei ole ollut aikaa syventyä. Lean luo tunnelmaa ensiluokkaisesti ja loppuhuipennus on aidosti koskettava, mihinkään yli-innokkaaseen sentimentaalisuuteen ei kuitenkaan ole sorruttu.


Leanin varhaiset brittielokuvat ovat tyylillisesti kiehtovia. Jo edellinen Dickens-filmatisointi Suuret toiveet (Great Expectations, 1946) oli visuaalisesti täysi napakymppi ja samaa rataa jatkaa myös Oliver Twist. Guy Greenin mustavalkokuvaus on kerta kaikkiaan uskomatonta ja Oliver Twist onkin täydellistä valojen ja varjojen vuoropuhelua. Valaistusta käytetään taidokkaasti hyväksi myös Oliverin elämän käänteiden kuvaamisessa: mitä paremmaksi pojan elämä muuttuu, sitä valoisammaksi muuttuu muuten kovin synkissä tunnelmissa seilaava elokuva. Toinen seikka, joka on nostettava esiin, on ensiluokkainen lavastus (John Bryan). Varsin useissa elokuvissa epätodelliseksi luotu viktoriaaninen Lontoo on tällä kertaa muutakin kuin mitätön pahvista ja lastulevystä rakennettu kulissi: sen tummanpuhuva alamaailma likaisine katuineen, meluisine kapakoineen ja kylmänkosteine asuntoineen on käsinkosketeltavan todellinen.

Elokuvan suurin tähti on Faginia tulkitseva Alec Guinness. Hän kantaa taskuvarasliigan kieron johtajan viittaa tyylikkäästi ja Fagin onkin yksi hänen laadukkaan uransa mieleenpainuvimmista roolisuorituksista. Huono ei ole myöskään hänen vastanäyttelijänsä, Oliveria näyttelevä John Howard Davies, jolla ei ole kuitenkaan eväitä nousta kuuluisan näyttelijäkumppaninsa rinnalle. Tämä ei ole tosin nuorukaisen vika, sillä harva vanhempikaan brittinäyttelijä olisi tuohon pystynyt, saati sitten Daviesin kaltainen debytantti. Sivuosissa esiintyvät Robert Newton (Bill Sikes), Kay Walsh (Nancy) sekä Henry Stephenson (hra Brownlow) ovat ensiluokkaisia hekin.

Oliver Twist on upea elokuva ja se menestyikin maailmalla hienosti, joskaan aivan kaikki tahot eivät ottaneet sitä avosylin vastaan. Toisen maailmansodan jälkeinen poliittinen ilmapiiri oli sen verran kuohuva, että Israel ja Egypti kielsivät elokuvan kokonaan: ensin mainittu syytti sitä antisemitistiseksi, kun taas jälkimmäisen mielestä Faginin hahmo oli liian sympaattiseksi rakennettu. Yhdysvalloissa elokuvan julkaisu viivästyi kolme vuotta, sillä maan juutalaisjärjestöt syyttivät Guinnessin esittämää Faginia antisemitistiseksi.

OLIVER TWIST, 1948 Iso-Britannia
Tuotanto: Cineguild Tuottaja: Ronald Neame Ohjaus: David Lean Käsikirjoitus: David Lean, Stanley Haynes (Charles Dickensin romaanista) Kuvaus: Guy Green Lavastus: John Bryan Leikkaus: Jack Harris Maskeeraus: Stuart Freeborne Musiikki: Arnold Bax Puvustus: Margaret Furse Äänitys: Stanley Lambourne, Gordon K. McCallum
Näyttelijät: John Howard Davies (Oliver Twist), Alec Guinness (Fagin), Robert Newton (Bill Sikes), Kay Walsh (Nancy), Henry Stephenson (hra Brownlow), Francis L. Sullivan (hra Bumble), Anthony Newley (Artful Dodger), Mary Clare (rva Corney), Ralph Truman (Monks), Josephine Stuart (Oliverin äiti)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti